Help! Ik ben door mijn rug gegaan… En nu?

We maken het bijna allemaal wel een keer mee in ons leven: door de rug gaan. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Waarom gebeurt het en wat kunt u er tegen doen? Lees hier de 4 tips om het door de rug gaan te voorkomen en wat u kunt doen als het toch fout gaat.

Door mijn rug gegaan, wanneer gebeurt het?

Bij veel gevallen waarbij iemand door zijn/haar rug is gegaan was dat tijdens het snel (en onoplettend) tillen. Vaak wanneer u haast hebt of een te zwaar item alleen moet tillen kan de pijn in de rug “schieten”. Wanneer u tijdens het sporten het gewicht of de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opbouwt komt het nog wel eens voor dat de uitvoering van de oefeningen hierop achteruitgaat. Ook dit kan ervoor zorgen dat de pijn er ineens in “schiet”.

Tegenwoordig werken veel mensen door COVID thuis en dit zorgt ook voor veel rugklachten. Niet alleen acute klachten, maar ook langdurige klachten komen nu veel voor. Door het lang zitten in bijvoorbeeld een keukenstoel of een stoel die niet is afgesteld op uw bureau kan uw lichaam verkrampt raken. Wanneer u daarna ineens opstaat en snel wilt bewegen kunt u ook door de rug gaan.

Wat gebeurt er precies als ik door mijn rug gegaan ben?

Als u door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van de spieren die aan blijft houden. Dit is vergelijkbaar met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen. Soms gaat die verkramping na een paar dagen weer over en is er geen langdurig probleem. In de gevallen dat het niet zomaar over gaat is het verstandig om een afspraak te maken met uw fysiotherapeut. Om te voorkomen dat het probleem erger wordt kan uw fysiotherapeut u behandelen en oefeningen meegeven om terugkerende klachten te voorkomen. In sommige gevallen is er iets anders aan de hand en dan zal de fysiotherapeut doorverwijzen naar de nodige specialist of arts.

4 tips om het door de rug gaan te voorkomen:

  1. Let op uw houding tijdens het tillen. Probeer eens door de knieën te zakken en vanuit de benen te tillen of met één knie op de grond te steunen.
  2. Kijk tijdens het sporten eens samen met uw partner of trainer goed naar de uitvoering van uw oefeningen. Ga eventueel samen met uw trainer op zoek naar vervangende oefeningen om de rug te ontlasten.
  3. Wissel af en toe tijdens het werken van houding. Sta regelmatig even op, loop een rondje en strek de benen.
  4. Hetzelfde geldt voor lang staan en slenteren tijdens het wandelen. Probeer een rechte houding aan te nemen en strek af en toe even helemaal op om de spieren los te maken.

Wat kunt u zelf doen op het moment dat u door de rug gaat?

  1. Het is belangrijk om zo goed mogelijk te blijven bewegen. Wanneer u een afwijkende houding aanneemt gaan ook andere delen van het lichaam verkrampen om de rug te ontlasten.
  2. Vaak is een warme douche erg prettig om de spierspanning te verlagen. Dit is vaak wel van korte duur.
  3. Om de pijn kort wat te verlichten kunt u ook een lichte pijnstiller innemen zoals bijvoorbeeld paracetamol. Doe dit alleen als u geen allergie heeft voor de bestanddelen of van de arts een reden hebt gekregen om dit niet in te nemen.
  4. Doe oefeningen waarbij u de rug soepel maakt en niet te veel hoeft aan te spannen om de spierspanning wat te verlichten. 

Heeft u acute rugklachten die niet minder worden of heeft u vragen over uw rugklachten?

Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Rug-Care u helpen. Neem contact op met ons via de website, 0492 538150 of info@rug-care.nl.

Bang voor broze botten ofwel osteoporose?

Botontkalking, zoals osteoporose ook wel wordt genoemd, wordt geassocieerd met ouderdom en er wordt vaak gedacht dat het een typische vrouwenkwaal is. Dit zijn fabels. Osteoporose kan zowel op jongere als oudere leeftijd voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen. Van de circa 1 miljoen mensen met osteoporose is ongeveer 30% man. Het komt dus weliswaar vaker voor bij vrouwen, maar uit onderzoek van het RIVM zijn mannen met een inhaalslag bezig. Maar wat is osteoporose en wat is de oorzaak van deze aandoening? En hoe weet u of u osteoporose heeft, waar herkent u het aan? En nog belangrijker: wat kunt u er tegen doen?   

Wat is osteoporose?

Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. We spreken ook wel over botontkalking. Bij deze chronische aandoening neemt de botdichtheid af en worden uw botten zwakker. Ook verandert de structuur van uw bot. Door deze combinatie, zwakkere botten én de veranderde botstructuur, ontstaan er sneller botbreuken. Botbreuken zijn dan ook meestal het eerste signaal om uw botstructuur te laten onderzoeken. 

Wat is de oorzaak van osteoporose?

We onderscheiden primaire en secundaire osteoporose. Bij primaire osteoporose is er geen aanwijsbare oorzaak. Bij secundaire osteoporose ligt de oorzaak bijvoorbeeld bij een bepaalde ziekte. Of het ligt aan het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden en bepaalde anti-epileptica (middelen tegen epilepsie).

Vrouwen lopen meer kans om osteoporose te krijgen. Dat heeft te maken met de overgang. Tijdens de overgang gaat de afname van de botsterkte onder invloed van hormonale veranderingen opeens veel sneller dan bij mannen. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren bekend die de kans op osteoporose vergroten. 

  • Te weinig lichaamsbeweging. Bewegen stimuleert de aanmaak van botweefsel.
  • Te laag lichaamsgewicht of BMI
  • Tekort aan calcium. Calcium is een hoofdbestanddeel van botten. In zuivelproducten zit veel calcium.
  • Tekort aan vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit uw bloed op te nemen en in de botten te bouwen. Daglicht zorgt ervoor dat uw lichaam vitamine D aan gaat maken.
  • Roken en overmatig alcohol drinken.
  • Bepaalde geneesmiddelen. Van corticosteroïden (dit zijn sterke ontstekingsremmers, zoals prednison) en schildklierhormoon is bekend dat zij de balans tussen botaanmaak en botafbraak verstoren.
  • Bepaalde aandoeningen. Van verschillende maag-, darm- en schildklieraandoeningen is bekend dat ze de kans op botontkalking verhogen. Ook wanneer u op jongere leeftijd een eetstoornis hebt gehad, kunt u op latere leeftijd botontkalking krijgen omdat door de ondervoeding uw botten een tijdje niet zijn opgebouwd.

Wat zijn de symptomen van osteoporose?

Een botbreuk is meestal het eerste signaal. Het kan ook een wervelinzakking zijn. Dit gaat vaak gepaard met rugpijn, maar die pijn kan ook weer verdwijnen. Als de pijn weg is, maar u bent wel korter geworden, dan is het zaak om u te laten onderzoeken op osteoporose. Botten kunnen soms zelfs spontaan breken. Sommige patiënten krijgen een gebroken rib gewoon door te hoesten. Een lichte val kan al leiden tot een heup- of polsfractuur. Een andere aanwijzing voor osteoporose is een bochel. Als er daarna constant pijn is in de rug en lage rug, kan dat ook een teken zijn van osteoporose. 

Hoe kunt u osteoporose voorkomen

Het goede nieuws is dat er preventieve maatregelen zijn om osteoporose op latere leeftijd te voorkomen. Het gaat daarbij om voldoende calciuminname, 1.000 milligram per dag. Calcium zit onder andere in zuivelproducten en vis. Ons lichaam heeft ook vitamine D nodig om het calcium in de botten te krijgen. Het lichaam maakt deze vitamine zelf aan als er zonlicht op de huid valt. We kunnen vitamine D ook als tabletten innemen. En lichaamsbeweging is belangrijk. Matige spiertraining is heel goed voor ons skelet. 

Waar moet u op letten als u osteoporose heeft?

Botbreuken zijn meestal het gevolg van een val. Dus het is zaak dat u de kans op vallen zo klein mogelijk maakt. We geven een paar tips:

  1. Verbeter uw stabiliteit. De fysiotherapeut of oefentherapeut kan u daarbij helpen
  2. Maak uw huis veiliger. Ban de losliggende vloerkleedjes uit uw woon- en slaapkamer en zorg voor goede verlichting. Ruim alle dingen op waar u over zou kunnen struikelen.
  3. Pas op met medicijngebruik. Gebruik geen medicijnen die u versuffen. 
  4. Maak eventueel gebruik van loophulpmiddelen, zoals een wandelstok of rollator
  5. Zorg voor goede schoenen
  6. Let op uw houding; een slechte houding vergroot de kans op vallen
  7. Let op alcoholgebruik; met een of twee glaasjes kan uw stabiliteit en balans al verminderen

Wat kan fysiotherapie betekenen?

De fysiotherapeut kan u uitgebreid informeren en adviseren omtrent leefstijl, veilig bewegen, risico’s in de thuissituatie en het leren omgaan met pijn. U gaat samen met de fysiotherapeut kijken hoe u uw klachten die samenhangen met osteoporose kunt verminderen. U kunt onder begeleiding werken aan het verhogen van uw stabiliteit. Ook kunt u door middel van oefenprogramma’s werken aan uw botdichtheid en uw spierkracht versterken. 

Heeft u last van osteoporose en wilt u werken aan valpreventie en/of uw stabiliteit. Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Rug-care u helpen. Neem dan contact met ons op via de website, 0492-538150 of info@rug-care.nl.